Z wizytą w Stowarzyszeniu Producentów Ekologicznych EKOŁAN

DATA PUBLIKACJI: 2019-10-22 14:08 | OPUBLIKOWAŁ: Konserwator
W ramach projektu pt. „NATURA-lnie LOKALNIE – to kampania na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw w Powiecie Łomżyńskim” w dniach 24 - 26.10.2019 r. grupa 30 osób – uczestników projektu wyjeżdża na drugą już wizytę studyjną do Kujawsko – Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN w Pokrzydowie.

Kujawsko - Pomorskie Stowarzyszenie Producentów Ekologicznych EKOŁAN zrzesza rolników i przetwórców ekologicznych, którzy posiadają certyfikat ekologiczny. Promocja rolnictwa ekologicznego i jego produktów – to główne zadania jakie postawili sobie twórcy Stowarzyszenia EKOŁAN. Członkowie Stowarzyszenia to m.in.: Wytwórnia Makaronu BIO – jeden z pierwszych polskich producentów ekologicznej mąki i makaronów. Entuzjaści dawnych odmian i gatunków zbóż; Biofood – producent ekologicznych soków i przetworów warzywno – owocowych. Produkty firmy zdobyły szereg nagród i wyróżnień na konkursach branżowych, Biohurt – hurt i konfekcjonowanie żywności ekologicznej. Szereg produktów pod marką własną Bio Raj. Dystrybucja na terenie całej Polski; Rolmięs – producent mięsa i wędlin ekologicznych; Ekopiekarnia – specjalność piekarni to ekologiczne wyroby piekarnicze, m.in. na bazie mąki orkiszowej czy AMP-DG Sp. z o.o – producent ekologicznych słodyczy pod marką „Eko Florka”.
W ramach wizyty w siedzibie Stowarzyszenia odbędzie się spotkanie, gdzie dowiemy się m.in. na temat historii powstania tej organizacji, jej funkcjonowania a także zobaczymy Wytwórnię Makaronu BIO, firmę AMP-DG Sp. z o.o oraz gospodarstwo ekologiczne Kozi Zakątek.
Dodatkowym elementem wizyty będzie szkolenie w siedzibie Brodnickiego Parku Narodowego w zakresie ”Przetwórstwa owocowo-warzywnego i zbożowego”, które poprowadzi Pan Mieczysław Babalski, współzałożyciel Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN, współwłaściciel wielokrotnie nagradzanego gospodarstwa ekologicznego, od 1991 roku właściciel Wytwórni Makaronu BIO w Pokrzydowie.
Celem projektu jest zdobycie, uzupełnienie lub rozszerzenie wiedzy i umiejętności fachowych w zakresie rolnictwa ekologicznego i prowadzenia gospodarstwa w systemie gospodarstwa ekologicznego przez indywidualnych rolników/producentów z terenu Powiatu Łomżyńskiego oraz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw, tworzenia sieci współpracy, wdrażania innowacji oraz ich promocja. Natomiast jednym z kluczowych rezultatów projektu jest powołanie do życia pierwszej na Ziemi Łomżyńskiej Grupy Producentów Żywności Ekologicznej.

logowki unijne