Menu
Zdjęcie

I Kongres Rolnictwa Ekologicznego w Łomży

DATA PUBLIKACJI: 2019-11-04 10:03 | OPUBLIKOWAŁ: Konserwator
We wtorek 29 października 2019 r. odbył się I Kongres Rolnictwa Ekologicznego, w ramach realizacji projektu pt. ,,NATURA-lnie LOKALNIE – Kampania na rzecz tworzenia krótkich łańcuchów dostaw w Powiecie Łomżyńskim”. Wydarzenie zorganizowano w auli Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży.

Zebranych powitała gospodarz miejsca - dr hab. Sylwia Chojnowska – Prorektor PWSIiP. Starosta Łomżyński Lech Marek Szabłowski, reprezentując lidera projektu i głównego organizatora przedsięwzięcia, w swoim wystąpieniu przedstawił dane i diagnozę Powiatu Łomżyńskiego w zakresie funkcjonowania rolnictwa ekologicznego. Wyraził przekonanie, że „zdrowy mieszkaniec powiatu to zdrowy mieszkaniec Polski, to jest zdrowy członek każdej naszej rodziny. Wiemy, ile z tym mamy problemów. Wszystko to tak naprawdę związane jest z tym, gdzie żyjemy, jakim powietrzem oddychamy i co trafia na nasze stoły, co spożywamy. Świadomość ludzi jest coraz większa, są jednak pewne bariery, np. finansowe lub organizacyjne, które są trudne do pokonania. My chcemy pomagać w tym, żeby te bariery łamać, kruszyć, żeby żyło nam się nie tylko lepiej, ale również zdrowiej”. Następnie głos zabrała Wicestarosta Łomżyński Maria Dziekońska, która była współautorem projektu, wdrażała poszczególne działania, towarzyszyła rolnikom na poszczególnych etapach jego realizacji, zaprosiła do współpracy Zespół Młynów Jelonki w zakresie produkcji mąk bio, na bazie zbóż skupowanych od rolników z Powiatu Łomżyńskiego. Przedstawiła zebranym główne założenia projektu jak i osiągnięte cele. Podzieliła się ze zgromadzonymi wiedzą i doświadczeniem zdobytym w trakcie projektu. Mówiła o tym, że „rolnictwo ekologiczne dba o wszystkie elementy przyrody – dba o równowagę tego systemu (…) chroni i środowisko i człowieka. Człowieka chroni przed organizmami modyfikowanymi genetycznie (GMO) i promieniowaniem jonizującym używanym do utrwalania żywności” Swoją prezentację zakończyła wyrażając nadzieję „że to na naszych oczach gospodarstwa ekologiczne w Powiecie będą rosły w siłę”.

Swoje słowa do uczestników Kongresu skierował także Piotr Skrodzki – uczestnik projektu, prowadzący gospodarstwo ekologiczne w miejscowości Rutkowskie, gm. Wizna. Powiedział, że „na wizytach studyjnych, które mieliśmy w dwóch miejscach, mieliśmy okazję zobaczy
jak doprowadzić do tego żeby nasze produkty wdrożyć na rynek, jak dostosować się do rynku, żeby nasze gospodarstwa były opłacalne. (…) Mamy nadzieję, że wszelakie próby ze strony Starostwa pomocy w tym, żebyśmy mogli wejść tutaj na rynek z naszymi produktami będą efektywne (…) że będziemy mogli za jakiś czas w naszych tutaj sklepach, czy regionalnych stoiskach je tam kupić, że będą one certyfikowane, oznaczone i będziemy wiedzieli co jemy”. Po wypowiedzi Pana Piotra pokazany został jeden z 4 filmów promujących lokalne gospodarstwa ekologiczne, w tym Pana Piotra, które zrealizowano w projekcie.

Następnie swoje prelekcje wygłosili:
1. dr Krzysztof Jończyk z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach na temat ,,Rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce i krajach Unii Europejskiej’’.
2. dr Justyna Wasilewko, Dyrektor Centrum Jakości AgroEko na temat ,,Zasad produkcji żywności ekologicznej’’
3. Agnieszka Bućkowska, Dyrektor Przedszkola Publicznego nr 8 w Łomży na temat ,,Zdrowej Żywność w placówkach oświatowych – dobre praktyki’’.
4. dr inż. Adam Drosio, Ekspert COGECA Europejskiej Platformy ds. Dobrostanu Zwierząt na temat „Wyzwań procesu przedstawiania produkcji konwencjonalnej na ekologiczną’’
5. Rafał Serafin, Prezes Zarządu Fundacji Partnerstwo dla Środowiska na temat ,,Krótkich łańcuchów dostaw. Jak zorganizować inicjatywę sprzedaży bezpośredniej w Łomży”.
6. Mieczysław Babalski, Współzałożyciela Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN, współwłaściciel wielokrotnie nagradzanego gospodarstwa ekologicznego, od 1991 roku właściciel Wytwórni Makarony BIO w Pokrzydowie na temat ,,Wykorzystania lokalnych zasobów w przetwórstwie lokalnym’’.
7. dr inż. Agnieszka Obiedzińska, Kierownik Zakładu Technologii Żywności i Żywienia

Człowieka PWSIiP w Łomży na temat ,,Żywność ekologiczna, a wpływ na zdrowie człowieka’’.
Między prelekcjami wyświetlane były filmy promujące naszych lokalnych rolników ekologicznych jak i walory zdrowotne eko żywności.

Uczestnicy Kongresu mogli dodatkowo skorzystać z fachowej pomocy punktu doradczego Centrum Jakości AgroEko czy poznać produkty z miodu ekologicznego Pana Rafała Wasilewskiego właściciela ,,Pasieki pod Dębami’’. Wśród wystawców znalazło się także stoisko firmy EDPOL, która od ponad 25 lat specjalizuje się we wdrażaniu i kreowaniu innowacyjnych rozwiązań dla branży spożywczej m.in. mięsnej, owocowo – warzywnej, rybnej, piekarnictwa oraz cukiernictwa.

Podczas Kongresu rozdawane były także prospekty handlowe prezentujące lokalne gospodarstwa rolne - uczestników naszego projektu.

Wierzymy, że tak zapoczątkowana współpraca przyniesie wymierne korzyści zarówno rolnikom ekologicznym, jak i konsumentom, do których wszyscy się zaliczamy.

Załączniki do pobrania:
logowki unijne